De Jaarfeesten


Veel moderne Pagans vieren de acht jaarfeesten:   Samhain, Yule, Imbolc, Ostara, Beltane, Litha, Lughnasa & Mabon.
Via www.Jaarfeest.nu kom je altijd bij de website van het actuele jaarfeest uit.
Hieronder vindt je een overzichtje van deze feesten en een korte omschrijving van het thema van het jaarfeest. Wanneer je op de banner naast de omschrijving klikt kom je op de website van het betreffende jaarfeest met uitgebreide informatie.

     Litha
Noordelijk halfrond: 20-23 Juni
Zuidelijk halfrond: 20-23 December

Het volgende jaarfeest is Litha, het midzomerfeest. De dagen zijn nu op hun langst, het is het hoogtepunt van de lichte periode. Na Litha zullen de dagen echter weer korter worden. Een feest om uitbundig te vieren maar ook voor bezinning. Een feest ook met een eeuwenoude geschiedenis zoals haar tegenhanger Yule.

     Lughnasa
Noordelijk halfrond: 1 Augustus
Zuidelijk halfrond: 1 Februari

Het volgende jaarfeest is Lughnasa, het eerste oogstfeest. We kunnen de eerste resultaten van wat we gezaaid hebben oogsten! We kijken terug op wat we bereikt hebben, wat we geoogst hebben.

     Mabon
Noordelijk halfrond: 20-23 September
Zuidelijk halfrond: 20-23 Maart

Het volgende jaarfeest is Mabon. Net als met Ostara zijn de dag en de nacht precies even lang. Er is wederom een evenwicht tussen licht en donker, dag en nacht. Doch nu zullen de dagen korter worden. De levenskracht begint zich langzaam terug te trekken, de ene boom is nog vollop groen, de ander heeft al herfstbladeren.

     


Samhain
Noordelijk halfrond: 31 Oktober / 1 November
Zuidelijk halfrond: 30 April / 1 Mei

Het eerste feest is Samhain, het Keltische oud en nieuw feest. Het is het laatste oogstfeest en met Samhain nadert de wereld der levenden en die van het elfenrijk en geesten elkaar het dichtst. De natuur is zich aan het terugtrekken, alles lijkt te sterven.
Samhain is dan ook een dodenfeest waarbij de voorouders en geestenwereld extra aandacht krijgen.

     Yule
Noordelijk halfrond: 20-23 December
Zuidelijk halfrond: 20-23 Juni

Het eerstvolgende jaarfeest is Yule, het midwinterfeest. De nachten zijn nu op hun langst, het is koud en donker, de natuur lijkt dood. Na Yule wordt het weer langer licht, met Yule wordt het licht (weder)geboren en groeit het langzaam in lengte en kracht. Er is voor de boeren weinig te doen, men had tijd voor bezinning, gezellig samenzijn en feest!

     Imbolc
Noordelijk halfrond: 1 Februari
Zuidelijk halfrond: 1 Augustus

Het volgende jaarfeest is Imbolc. De dagen worden langer, de eerste lammetjes worden geboren en de eerste bloemen (bijv. sneeuwvlokjes) beginnen te bloeien. We vieren het ontluiken van de lente, het eerste zaaigoed kan gezaaid worden. En het ontluiken van de liefde rond valentijnsdag...

     Ostara
Noordelijk halfrond: 20-23 Maart
Zuidelijk halfrond: 20-23 September

Het volgende jaarfeest is Ostara. De dag en de nacht zijn nu precies even lang, er is nu dus een evenwicht tussen dag en nacht. We vieren nu de lente, de vruchtbaarheid van de natuur! Symbolen hiervan zijn de haas en de eieren. Grote vuren werden al sinds mens heugenis ontstoken!

     Beltane
Noordelijk halfrond: 30 April
Zuidelijk halfrond: 31 Oktober

Het volgende jaarfeest is Beltane. De natuur is staat in groei en bloei. Stond Ostara meer in het teken van de ontluikende vruchtbaarheid, Beltane staat in het teken van bevruchting en groei. De meikoning huwt de meikoningin als symbool voor verbinding, bevruchting en groei. Er wordt een meiboom opgericht en we dansen rond de meiboom!